Lyd-test af Kodak PlayTouch, iPhone 4 og Zoom Q3 HD - indendørs

Indendørs lydtest af videokameraets interne mikrofon. Vi sammenligner tre af vores favorit-lommekameraer. Vi tester audio, men kigger også på billederne.

Testet af Annegrete Skovbjerg og Ole Rode Jensen

Læs også udendørs-testen

Sådan testede vi
Denne test foregår inde. Vi benytter kameraets indbyggede mikrofon og optager på ca. 1 meters afstand.

Optage-situationen er helt realistisk. Vi er inde på et kontor, “offeret” sidder ved sit skrivebord og på den anden side af bordet sidder optageren på sit lille stativ. Hvis der er kontor-lyd, er vi ikke opmærksomme på det. Men det er mikrofonen. Med 1 meter mellem snakketøj og kamera er vi derude, hvor lyd fra omgivelserne kan spille ind på optagelsen.

Vores princip i testen er, at alle kameraer skal performe optimalt. Vi har også indstillet optagekvaliteten til det bedst mulige. Det kan man på Zoom’en, men ikke på de to andre.

Brug hovedtelefoner, når du lytter.


På 1. pladsen: Zoom Q3 HD

Billede: 1920 x 1080 pixels, 25 fps.
Lyd: PCM, stereo, 96 kHz, 24 bits

Lyden går præcist og naturtro igennem. Zoom’en optager gennem to mikrofoner i stereo og i et såkaldt lossless format (=uden kavlitetstab) - og det lader sig høre. Der er kontorlyd, som trænger sig på, men den eneste måde at undgå det på, er at få en mikrofon endnu tættere på talen.

Billedet uretfærdigt gråt
Zoomens billede er ikke noget at råbe hurra for. Det står mat, gråt og trist. I testen er billedkvaliteten sat til “auto”, men da Zoom’en har mulighed for tre indstillinger af lysfølsomheden, har vi måske gjort kameraet uret. Indstillingen “night” lukker væsentlig mere lys ind og havde måske været et rigtigere valg til denne optagelse.

Men under det grå skær har Zoom-billedet - ligesom i udendørs testen - et gullig-grønt skær.


På 2. pladsen: iPhone 4

Billede: 1280 x 720 pixels, 30 fps.
Lyd: AAC-format - bitraten ukendt

iPhone lider under en metallisk og diskantet lyd. iPhone optager i AAC-format, som er et såkaldt lossy format (=tab af kvalitet) - derfor lyder den bare ikke så godt som Zoom’en… Men når det er sagt, fremstår lyden fremstår nogenlunde ren og uden en hel masse sus og kontor-lyd.

Alt for rødt billede
Billedet har et uheldigt rødligt skær. “Offerets” ansigt ser noget hærget ud og det er han bestemt ikke glad for :-)


På 3. pladsen: Kodak PlayTouch

Billede: 1920 x 1080 pixels, 30 fps.
Lyd: AAC-format - bitraten ukendt

Playtouch’en vinder ved, at der simpelthen skrues op for lyden i optagelsen. Den lukker bare mere ind, både lyd og billede. Det betyder, at kontorlyden også forstærkes. Playtouch’en optager i AAC-format, som er et såkaldt lossy format (=tab af kvalitet).

Super-billede
Playtouch’ens billede er flot. Det har at gøre med, at optikken er lysstærk, så det, der i udendørstesten giver for meget lyd, giver tilpas lys indendørs.


Leave a Reply