Er iPhone-fotos mere ægte eller ser de bare sådan ud?

App’en Hipstamatic er ren kamera-nostalgi. Men er det snyd? Er det manipulation, for at give os følelsen af noget ægte, uforfalsket, ærligt? Døm selv.

Anonym fotograf. Billede af en dreng i Damaskus
Dreng på gaden i Damaskus. Anonym fotograf

Politiken.dk havde 25. sep. 2011 i artiklen Dårlige iPhone-billeder gør virkeligheden troværdig bedt leder af Fotografisk Center, Kristine Kern, kommentere en række meget autentiske iPhone billeder taget af en anonym, syrisk fotograf midt i det arabiske forår.

Kristine Kerns konklusion er, at iPhone-billederne virker ægte og ærlige. De er ikke stor fotografisk kunst - til gengæld er de sande billeder. Se selv billederne og læs artiklen. Den er bestemt læseværdig og en diskussion værd.

iPhone tager ikke kvadratiske billeder
Men, men, men. Min iPhone tager ikke kvadratiske billeder. For at dokumentere det, har jeg taget et billede af en p-plads uden for Netto:

Billedet er her sat ned i 500 x 373 pixels og JPG på 85 - ingen form for billedbehandling

Hipstamatic - længslen efter de gode, gamle dage
Den lille, snilde app Hipstamatic til iPhonen - dén kan til gengæld tage kvadratiske billeder. Og den kan imitere gamle objektiver og gamle film, ja, så at sige tage billeder gennem et gammeldags kamera. Se selv - samme p-plads:

Billedet er her sat ned til 373 x 373 pixels og JPG 85 - ingen form for billedbehandling

Hipstamatic får billedet til at se ægte ud. Ligesom marmelade fra Den gamle Fabrik - der er noget ægte, ærligt og oprindeligt over det, som vi tror på.. Og så ligner det umiskendeligt den anonyme fotografs billede af drengen i Damaskus. Formen, det mørke i kanten af billedet, det lidt for meget lys i midten af billedet.

Kristine Kern siger det jo selv i artiklen på Politiken.dk: »Billederne har lidt den samme karakter som snapshotfotografiet i gamle dage« - og lidt senere: »de virker som sande billeder. Man har følelsen af, at en eller anden har stået på gaden og lynhurtigt knipset dem. Det giver en ægthed. Et skær af noget, der ikke er manipuleret.« Men hun siger ikke et ord om Hipstamatic.

Hip-hip Hipstamatic
Her er et par andre hipstamatic-fotos, jeg tog ud af vinduet på et københavnsk s-tog:

Her er vi altså meget tæt på noget, som ligner drengen i Damaskus - og som de skriver på Hipstamatics hjemmeside »brings back the look, feel, unpredictable beauty, and fun of plastic toy cameras from the past.«


Foran en moske i Damaskus. Anonym fotograf. iPhonen lidt på skrå, Hipstamatic, så er der skruet helt op for autenciteten.

Det ville være respektløst at mistænke den anonyme fotograf fra Syrien for bevidst at manipulere os til at tro, at billederne er mere ægte, end de er. Omvendt er det en diskussion værd, om ikke et fænomen som Hipstamatic er lige så problematisk for et fotografisk virkelighedsbillede som en (alt for) grundig gang photoshop?

Se en masse forskellige hipstamatic-fotos (community.hipstamatic.com)

Leave a Reply