QR-koder eller mobil-tags - læs dem, brug dem - og lav dem selv

QR-kode - hvor fører den hen?
QR-koder dukker op de mærkeligste steder med deres karakteristiske, kvadratiske mønstre. Til undren for mange af os. Men de kan faktisk rumme en mængde relevant information - og så kan de aflæses af en smartphone.

Du ser et opslag på en opslagstavle, en annoncering på en lygtepæl, en annonce i et blad - og dér en af de her små, kvadratiske, ternede tingester..

Tingesten er en QR-kode. QR står for quick response. Den indeholder linket til et relevant website, noget tekst, et hurtigt telefonopkald eller et sæt koordinater, som kan omsættes til placering på et kort.

Først skal du have en QR-læser til din smartphone
Forudsætningen for at komme ind i denne her ternede verden er, at din smartphone (iPhone eller Android) kan læse koderne. Du skal hente en QR-læser i din app-store. Selv har jeg den gratis QRReader på min iPhone.

Læseren bruger mobilens kamera til at skanne QR-koden og omsætter den umiddelbart til den information, der er puttet ind i koden - telefonopkaldet, kortet, websitet eller teksten.

QR-kode - koordinater til Update
Prøv fx. den herover, som giver koordinaterne 56.186266 - 10.186975.. Det er dér, denne artikel bliver skrevet.

Eller aflæs koden øverst i artiklen :-)

Lav dem selv
Du kan selv lave QR-koder. Og du kan læse meget mere om, hvad de er for nogle størrelser - på qr-coders.dk. Der er flere andre steder, som har en QR-creator, men dette sted er på dansk og meget nemt at forstå :-)

Hvorfor er det smart?
QR-koder kobler helt analoge ting som brochurer, blade, papirer til et mobilt eller online univers. Via smartphonen foregår det lige vupti og man skal ikke først skrive en URL ned, hjem til PCen og gå på nettet, huske URLen osv. Man holder bare smartphonen hen over QR-koden og så har man - lige nu og her - den relevante information.

Det kan være stedet, hvor noget foregår, så man umiddelbart kan sætte sin GPS til at finde vej.. Det kan være traileren til filmen, som er på plakaten ved busstoppestedet.. Det kan være de aktuelle driftforstyrrelser på buslinjerne..

Find selv på flere eksempler. Fidusen er den umiddelbare her-og-nu kobling mellem noget analogt og så de funktionaliteter, der ligger i mobilen.

Meningsløst på nettet
Det eneste sted, QR-koder ikke giver mening, er på nettet - som i denne artikel. Jeg mener, der er jo ingen grund til at skanne en ternet tingest med mobilen, når man kan nøjes med at klikke på et link, vel.

One Response to “QR-koder eller mobil-tags - læs dem, brug dem - og lav dem selv”

 • Hej Ole,

  Fint indlæg og introduktion til mulighederne i QR koder (2D barcodes generelt).

  Selv “online” mener jeg bestemt QR koderne har i deres berettigelse. Jeg bruger eksempelvis selv en QR kode i min mail signatur, hvilket gør det vældig nemt for modtageren at scanne QR koden og herefter få mine kontaktdata direkte ind under kontakter på telefonen.

  Se en lang række fantastiske - og mindre gode eksempler på hvordan danske og udenlandske virksomheder bruger QR koder deres markedsføring her: http://www.ilovebarcodes.blogspot.com

  Bedste hilsner
  Rikke/I love barcodes

Leave a Reply