Forstå JPG-komprimering af billeder

Få en ikke alt for teknisk forklaring på, hvad der sker, når du komprimerer et foto. Samtidig får du en vejledning i, hvad du skal kigge efter, når du skal vurdere, om et billede er optimalt komprimeret til  publicering på nettet.

Billede 1. Det ikke-komprimerede foto

Billedet herunder er ikke komprimeret. Hvis du oplevede, at det tog lang tid at få det frem på skærmen, er det fordi filstørrelsen, den datamængde, der skal til for at beskrive billedet, er alt for stor. Billedet fylder 242K:

Det ikke-komprimerede foto

Billede 2. Det OK komprimerede foto

Herunder ser du samme billede, men denne gang komprimeret, så det bare fylder 53K:

Det komprimerede foto

Der er ikke meget forskel at se, men det billede 2 fylder altså bare en sjettedel.

Billede 3. Det meget komprimerede foto

Det meget komprimerede foto

Nu fylder billedet bare 18K, men du kan også se, at billedet bliver gnidret og detaljerne forsvinder.

Det at kunne komprimere et billede ordentligt, så det både står klart og samtidig fylder så lidt som muligt, er din opgave som web-professionel.

JPG-komprimering

Lad os nu se grundigt på billedet og finde ud af, hvad der sker, når billedet bliver komprimeret:

Udsnittet af er kraftigt forstørret for tydelighedens skyld. Klik frem og tilbage mellem det ikke-komprimerede og det meget komprimerede for at se forskellen.

Hvad JPG gør
JPG eller JPEG er meget effektiv til foto-komprimering. Normalt har hvert billedpunkt eller pixel sin egen farve. Dvs. hvert eneste pixel har i computerens hjerne en beskrivelse af nøjagtigt denne farvenuance ud af millioner af muligheder. JPG lægger flere pixels sammen i én blok - ligesom et skakbræt. Du kan se disse blokke som lidt store kvadrater på det komprimerede billede herover. I disse blokke udregnes så en gennemsnitsfarve, enten for hele skakbrættet eller for mindre klumper af pixels, så det ikke er den enkelte pixel, men derimod blokken af pixels, der har en af de mange millioner farver. Jo større komprimering, jo større blokke af pixels med samme gennemsnitsfarve.

Graden af komprimering har dels sammenhæng med, hvor store blokke af pixels, der får samme farvebeskrivelse, dels med, hvor mange detaljer, der er i billedet.

Den optimale JPG-komprimering:

JPG-komprimeringen handler om at komme så langt ned som muligt i filstørrelse, men samtidig opretholde en tålelig kvalitet. Du skal bruge øjnene. Billede 3 (ovenfor) er komprimeret for meget. Billede 2 ser fint ud og fylder bare 53K, hvilket er absolut passende.

Når du komprimerer, skal du kigge efter følgende:
• Store ensfarvede områder, f.eks. himlen, må ikke have de store firkanter i farvefladen - så har du komprimeret for meget.
• Snulder eller små bølgeskvulp omkring kontraster er tegn på, at komprimeringen er så kraftig, at det går ud over billedkvaliteten. Du skal ramme lige under det niveau, hvor der kommer snulder omkring kontrasterne

Din opgave er at afveje filstørrelse (og dermed brugervenlighed) og kvalitet (og dermed brugeroplevelse). Hvis du komprimerer for lidt, bliver filen for stor og irriterer måske dine brugere. Komprimerer du for meget, bliver kvaliteten for ringe.

One Response to “Forstå JPG-komprimering af billeder”

 • Hej Ole.
  Tak for sidst - det blev en rigtig god start på kurset i web-journalistik.
  Jeg har læst dine gode artikler om bytes og pixels - og om jpg-komprimering, og da jeg nok er lidt gammeldags, så kan jeg godt lide at printe artiklerne ud og læse dem på papir (så kan man jo også tage dem med i toget eller i sommerhuset).
  Derfor tænkte jeg, om du ikke bruger (og helt generelt ser det som en god hjælp) at lægge et printer-ikon ind i forbindelse med artikler, hvor man kan klikke og så få artiklen i print-venlig opsætning parat til udskrift?

  Mange hilsner
  Henning