Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-settings.php on line 520

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-settings.php on line 535

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-settings.php on line 542

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-settings.php on line 578

Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-settings.php on line 18

Strict Standards: Declaration of Walker_Page::start_lvl() should be compatible with Walker::start_lvl(&$output) in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-includes/classes.php on line 1199

Strict Standards: Declaration of Walker_Page::end_lvl() should be compatible with Walker::end_lvl(&$output) in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-includes/classes.php on line 1199

Strict Standards: Declaration of Walker_Page::start_el() should be compatible with Walker::start_el(&$output) in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-includes/classes.php on line 1199

Strict Standards: Declaration of Walker_Page::end_el() should be compatible with Walker::end_el(&$output) in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-includes/classes.php on line 1199

Strict Standards: Declaration of Walker_PageDropdown::start_el() should be compatible with Walker::start_el(&$output) in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-includes/classes.php on line 1244

Strict Standards: Declaration of Walker_Category::start_lvl() should be compatible with Walker::start_lvl(&$output) in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-includes/classes.php on line 1391

Strict Standards: Declaration of Walker_Category::end_lvl() should be compatible with Walker::end_lvl(&$output) in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-includes/classes.php on line 1391

Strict Standards: Declaration of Walker_Category::start_el() should be compatible with Walker::start_el(&$output) in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-includes/classes.php on line 1391

Strict Standards: Declaration of Walker_Category::end_el() should be compatible with Walker::end_el(&$output) in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-includes/classes.php on line 1391

Strict Standards: Declaration of Walker_CategoryDropdown::start_el() should be compatible with Walker::start_el(&$output) in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-includes/classes.php on line 1442

Strict Standards: Redefining already defined constructor for class wpdb in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 306

Strict Standards: Redefining already defined constructor for class WP_Object_Cache in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-includes/cache.php on line 431

Strict Standards: Declaration of Walker_Comment::start_lvl() should be compatible with Walker::start_lvl(&$output) in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-includes/comment-template.php on line 1266

Strict Standards: Declaration of Walker_Comment::end_lvl() should be compatible with Walker::end_lvl(&$output) in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-includes/comment-template.php on line 1266

Strict Standards: Declaration of Walker_Comment::start_el() should be compatible with Walker::start_el(&$output) in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-includes/comment-template.php on line 1266

Strict Standards: Declaration of Walker_Comment::end_el() should be compatible with Walker::end_el(&$output) in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-includes/comment-template.php on line 1266

Strict Standards: Redefining already defined constructor for class WP_Dependencies in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-includes/class.wp-dependencies.php on line 31

Strict Standards: Redefining already defined constructor for class WP_Http in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-includes/http.php on line 61

Strict Standards: Declaration of GA_Admin::checkbox() should be compatible with Yoast_Plugin_Admin::checkbox($id, $label) in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-content/plugins/google-analytics-for-wordpress/googleanalytics.php on line 27

Strict Standards: Declaration of GA_Admin::textinput() should be compatible with Yoast_Plugin_Admin::textinput($id, $label) in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-content/plugins/google-analytics-for-wordpress/googleanalytics.php on line 27
Web-verden for dummies (vi er mange) - olerode.dk

Web-verden for dummies (vi er mange)


Strict Standards: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, non-static method GA_Filter::the_content() should not be called statically in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 166

Strict Standards: Non-static method GA_Filter::ga_parse_article_link() should not be called statically in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-content/plugins/google-analytics-for-wordpress/googleanalytics.php on line 493

Strict Standards: Non-static method GA_Filter::ga_parse_article_link() should not be called statically in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-content/plugins/google-analytics-for-wordpress/googleanalytics.php on line 493

Strict Standards: Non-static method GA_Filter::ga_parse_link() should not be called statically in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-content/plugins/google-analytics-for-wordpress/googleanalytics.php on line 482

Strict Standards: Non-static method GA_Filter::ga_get_domain() should not be called statically in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-content/plugins/google-analytics-for-wordpress/googleanalytics.php on line 445

Strict Standards: Non-static method GA_Filter::ga_get_domain() should not be called statically in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-content/plugins/google-analytics-for-wordpress/googleanalytics.php on line 452

Strict Standards: Non-static method GA_Filter::ga_parse_article_link() should not be called statically in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-content/plugins/google-analytics-for-wordpress/googleanalytics.php on line 493

Strict Standards: Non-static method GA_Filter::ga_parse_link() should not be called statically in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-content/plugins/google-analytics-for-wordpress/googleanalytics.php on line 482

Strict Standards: Non-static method GA_Filter::ga_get_domain() should not be called statically in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-content/plugins/google-analytics-for-wordpress/googleanalytics.php on line 445

Strict Standards: Non-static method GA_Filter::ga_get_domain() should not be called statically in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-content/plugins/google-analytics-for-wordpress/googleanalytics.php on line 452

Strict Standards: Non-static method GA_Filter::ga_parse_article_link() should not be called statically in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-content/plugins/google-analytics-for-wordpress/googleanalytics.php on line 493

Strict Standards: Non-static method GA_Filter::ga_parse_link() should not be called statically in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-content/plugins/google-analytics-for-wordpress/googleanalytics.php on line 482

Strict Standards: Non-static method GA_Filter::ga_get_domain() should not be called statically in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-content/plugins/google-analytics-for-wordpress/googleanalytics.php on line 445

Strict Standards: Non-static method GA_Filter::ga_get_domain() should not be called statically in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-content/plugins/google-analytics-for-wordpress/googleanalytics.php on line 452

Det kan være svært og vældig abstrakt at forstå, hvordan web-verden ser ud - med servere, webhoteller, services som Flickr og Youtube eller med sevices som Wordpress eller Blogger. For ikke at tale om websteder eller hjemmesider - dem er der rigtig-rigtig mange af. I denne artikel prøver jeg - med streg under prøver - at give en jordnær sammenhæng i nettets mylder.

Webcity
Illustration: Ole Rode

Her sidder du så med din computer og kigger ud over web-verden - eller noget af den… Der er rigtig meget at kigge på - lidt New York agtigt med mastodonter af bygninger, små bygninger klemt inde mellem de store, butikker, lejligheder, hoteller og veje på kryds og tværs…

Mægtige megastores

Her ovre til venstre står en stor klods - det er Youtube. Youtube er et stort hus, hvortil folk kan sende deres videoer. Så kan andre “gå på Youtube” og se dem på deres computer. Det er gratis at oprette en konto hos Youtube og så får man ret til at uploade, som det hedder (dvs. sende) videoer, som andre kan se. Når man vil kigge indenfor hos Youtube, skriver man blot “youtube.com” oppe i adressefeltet i Explorer, eller hvilken browser man ellers bruger til at gå på nettet med, så kommer man derhen.

Ved siden af ligger et andet hus. Det hedder Flickr. Her kan man også oprette en konto og lægge billeder, så andre kan se dem på deres computer, hvis de skriver “flickr.com”

Der er andre huse som Youtube længere nede ad gaden. Der er f.eks. også et video-hus, som hedder Blip.tv og et, der hedder Vimeo. De fungerer på samme måde som Youtube, men er ikke så kendte og slet ikke lige så store. Her kan man også oprette en konto og uploade eller sende videoer, og derefter kan andre se dem.

Både Youtube og Flickr er superprofessionelle huse, som har deres eget transportsystem. Hvis du vil lægge en video på Youtube, klikker du blot på en “upload” knap, så bliver videoen sendt afsted fra din computer. Tilsvarende hos Flickr eller hos Blip eller hos Vimeo.

Verdens største mall

Der er andre huse som Flickr. F.eks. Picasa - og her kan man oven i købet både uploade billeder og lave billedbehandling. Det er Google, der ejer Picasa. Det er også Google, der ejer Youtube. Google er en af web-verdenens rigtig-rigtig store. Det startede med søgemaskinen Google, som gør det muligt for dig i en håndevending at søge på hvad som helst, der måtte gemme sig i et rum, i et skab eller i en skuffe i en af de utallige bygninger under skylinen. I dag er Google vel den allerstørste “mall” af dem alle

Et lille, idealistisk hus

Så står der et hus, som hedder Wordpress.com. Her er produktet ikke videoer eller billeder, men derimod blogs. En blog er en slags hjemmeside. Når du opretter en konto hos Wordpress.com og laver en blog, så bor den gratis hos Wordpress.com. Så kan du udgive artikler og begå dig ganske professionelt ude i web-bybilledet. Der er rigtig mange ude i web-miljøet, der synes, at wordpress er et godt projekt. Det er “open source” som det hedder, dvs. alt det bagved liggende er åbent for dem, der vil være med til at udvikle og forbedre og der er mange derude, som byder ind med gode ideer og løsninger.

Hoteller og lejligheder

Hvis man vil have sit helt eget websted, kan man leje sig ind på et webhotel. Et webhotel er f.eks. one.com eller det er surftown.dk. Det er begge to store hoteller ude i web-verden, hvor man kan leje sig ind med sit domæne. I et af værelserne hos one.com bor webstedet “updatekursus.dk” (som vi bruger på Updates web-kurser) - og i et værelse på surftown.dk bor webstedet “olerode.dk”

Hvis man bor på hotel og betaler sin leje, får man noget for pengene. Meget mere, end man kan få gratis, hvis man f.eks. bor hos Wordpress.com. Betalende gæster får mere service.

Noget af det, man får for pengene, er serverplads, som det hedder på computersprog, for billeder, artikler, ting der kan downloades, lydfiler - alt indholdet på webstedet - skal jo være et sted. Hvor? Jo det ligger typisk på serveren - i en mappe, i et skab, i en skuffe, på en hylde, i et ringbind i det værelse eller den lejlighed, webstedet bor i.

Eget hus

Nogle websites er små og bor til leje på et webhotel. Andre er større og har deres eget hus eller deres egen server. Det kan også være, at de større websites af strategiske grunde helst vil have deres egen server i stedet for at dele hotel med andre.

Forestil dig, at politiken.dk, jp.dk, arlafoods.com, update.dk blot er et mikroskopisk lille udvalg af de websteder derude, som enten har deres egne huse eller bor til leje. Ligesom butikker i det store, brogede web-landskab.

Et lille-bitte hus

Nå, hvad er der ellers derude under skylinen? Jo, her er et lille-bitte sted. Det hedder “kursusweb.dje.dk”. Det er ikke ret kendt, men kursister hos UPDATE får nøgle til det i form af brugernavn og adgangskode. I dette hus kan kursister se forskellige kursusadministrative ting - men de kan faktisk også lægge ting i det lille skab eller den lille del af serveren, som hører til deres brugernavn - det kunne være en opgave, en mp3 fil eller et billede…

Serverplads søges

Forestil dig, at du går med en posefuld shopping og armene er ved at falde af. Hvor skal du gøre af posen? Hvis du er hjemme, kan du tage den med ind i dit hus eller din lejlighed. Hvis du er ude at rejse, har du måske hotelværelset - eller du lejer en bagageboks. Måske kan du lade posen stå hos en veninde, som bor i nærheden. Sådan er det også på nettet. Nogle gange har man brug for at kunne sætte noget fra sig et eller andet sted - på en server. Billeder og videoer kan man jo lægge på Flickr eller Youtube, men der er jo også andre ting i posen. Hvad med mp3 filer eller billed-lyd fortællinger?

Jeg manglede på et tidspunkt serverplads til et kursus, jeg holdt. Vi havde brug for et sted ude i web-verden at lægge nogle billed-lyd fortællinger, og spurgte it-afdelingen, og ikke de kunne hjælpe. Så fik jeg koderne til en server, hvor der var lidt plads til overs… Jeg fik nøglen til et rum i huset www.djh.dk. Med nøglen i form af brugernavn og password kan jeg nu “gå på serveren” og opbevare f.eks. mp3 filer eller billeder eller billed-lyd-serier. Jeg fik lige nøglen til en vens lejlighed.

Det hele samles ved hjælp af koder

Tilbage til startbilledet: Du sidder her med din computer og kigger ud over web-skylinen. Forestil dig nu, at du skriver en artikel på din wordpress-blog. Du har et billede, som du har uploadet til Flickr. Du har en video, som ligger hos Youtube. Du har en mp3-fil - et interview - som ligger på reolen i din vens lejlighed. Du har et kort, som ligger hos Google-maps - kortbutikken i Googles store mall, hvor du har en konto.

Spørgsmål: Hvordan bliver alt det her til én og samme artikel?

Svar 1: Ved hjælp af koder. Koder er sammenhængskraften på web. I din artikel skriver du blot “her skal ses et billede, som ligger på Flickr”. Et andet sted skriver du “her skal video nr. et-eller-andet som ligger hos Youtube afspilles”. Et tredje sted skriver du “her skal den lyd afspilles, som ligger på reolen i min vens lejlighed” og et fjerde sted skriver du “her skal vises det kort, som ligger i kortbutikken hos Google”.

Svar 2: Ved hjælp af koder. Koder er sammenhængskraften på web. Kodene er embed-koder, img-koder, links og andet nørdet html… Koderne viser de indholdselementer, der ligger alle de her forskellige steder, i din artikel.

Hvordan kommer tingene derhen?

De store megastores som Youtube og Flickr har deres egne transportsystemer. Der skal du ikke ned på gaden og fange en bus eller en taxa. Du skal bare trykke på upload-knappen og vupti, videoen eller billedet er afsted.

Men der er jo ikke en upload-kanp til din vens lejlighed. Hvad så?

Og en billed-lyd fortælling er jo ikke en video - ej heller et billede. Hvad så?

Hvis du skal flytte filer fra din computer til en server på nettet, skal du bruge et såkaldt FTP-program. Læs evt. min artikel om FTP-upload. Det betyder file transfer protecol - og det er blot et program, som åbner døren til det sted, du vil ind i og lægge dine ting.

Du stikker nøglen i døren - dvs. skriver adressen på serveren, skriver dit brugernavn og dit password - åbner den og flytter så dine ting ind dér, hvor du gerne vil placere dem.

Altså: Nogle services har deres egen upload. Andre gange må du uploade ved hjælp af et FTP-program. Det første er begrænset til bestemte produkter, konti og services, det sidste er den enkle måde at flytte hvad som helst til hvor som helst, du har adgang til på nettet.

PS. Denne artikel har et lixtal på 30 - dvs. den skulle være let at læse. Var den det?

PPS. Hvis artiklen alligevel var for svær at forstå, så kan denne lille video måske hjælpe. Den er fra Commoncraft.com og hedder World Wide Web in Plain English.

One Response to “Web-verden for dummies (vi er mange)”


 • Strict Standards: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, non-static method GA_Filter::comment_author_link() should not be called statically in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 166
  Marius:

  Strict Standards: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, non-static method GA_Filter::comment_text() should not be called statically in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 166

  Strict Standards: Non-static method GA_Filter::ga_parse_comment_link() should not be called statically in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-content/plugins/google-analytics-for-wordpress/googleanalytics.php on line 501

  Hej Ole

  Din artikel var en fornøjelse - længe siden jeg har set nogen der kan afmystificere webben i den grad for den uindviede bruger. Et eller andet sted er det ironisk at man får indtryk fra dit CV at du er grafisk orienteret, mens du kan skrive på den her måde.

  Tak igen for et godt kursus og en god site.

  Marius

Seneste kommentarer

  Strict Standards: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, non-static method GA_Filter::comment_author_link() should not be called statically in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 166

  Strict Standards: Non-static method GA_Filter::ga_get_domain() should not be called statically in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-content/plugins/google-analytics-for-wordpress/googleanalytics.php on line 516

  Strict Standards: Non-static method GA_Filter::ga_get_domain() should not be called statically in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-content/plugins/google-analytics-for-wordpress/googleanalytics.php on line 518
 • John Vestergaard til Om dette site

 • Strict Standards: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, non-static method GA_Filter::comment_author_link() should not be called statically in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 166
 • Hajo til Guide til gratis musik og lyd på nettet

 • Strict Standards: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, non-static method GA_Filter::comment_author_link() should not be called statically in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 166

  Strict Standards: Non-static method GA_Filter::ga_get_domain() should not be called statically in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-content/plugins/google-analytics-for-wordpress/googleanalytics.php on line 516

  Strict Standards: Non-static method GA_Filter::ga_get_domain() should not be called statically in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-content/plugins/google-analytics-for-wordpress/googleanalytics.php on line 518
 • Rikke Rørbech til Video på nettet - web-tv, videoklip eller videoindslag

 • Strict Standards: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, non-static method GA_Filter::comment_author_link() should not be called statically in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 166

  Strict Standards: Non-static method GA_Filter::ga_get_domain() should not be called statically in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-content/plugins/google-analytics-for-wordpress/googleanalytics.php on line 516

  Strict Standards: Non-static method GA_Filter::ga_get_domain() should not be called statically in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-content/plugins/google-analytics-for-wordpress/googleanalytics.php on line 518
 • Jørn Albertus til Soundslide: Gravsten fortæller historie

 • Strict Standards: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, non-static method GA_Filter::comment_author_link() should not be called statically in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 166

  Strict Standards: Non-static method GA_Filter::ga_get_domain() should not be called statically in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-content/plugins/google-analytics-for-wordpress/googleanalytics.php on line 516

  Strict Standards: Non-static method GA_Filter::ga_get_domain() should not be called statically in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-content/plugins/google-analytics-for-wordpress/googleanalytics.php on line 518
 • Rikke/I love barcodes til QR-koder eller mobil-tags - læs dem, brug dem - og lav dem selv
Islandske heste
Hjemme på gården er der masser af islandske heste

Strict Standards: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, non-static method GA_Filter::spool_analytics() should not be called statically in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 339