Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-settings.php on line 520

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-settings.php on line 535

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-settings.php on line 542

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-settings.php on line 578

Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-settings.php on line 18

Strict Standards: Declaration of Walker_Page::start_lvl() should be compatible with Walker::start_lvl(&$output) in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-includes/classes.php on line 1199

Strict Standards: Declaration of Walker_Page::end_lvl() should be compatible with Walker::end_lvl(&$output) in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-includes/classes.php on line 1199

Strict Standards: Declaration of Walker_Page::start_el() should be compatible with Walker::start_el(&$output) in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-includes/classes.php on line 1199

Strict Standards: Declaration of Walker_Page::end_el() should be compatible with Walker::end_el(&$output) in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-includes/classes.php on line 1199

Strict Standards: Declaration of Walker_PageDropdown::start_el() should be compatible with Walker::start_el(&$output) in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-includes/classes.php on line 1244

Strict Standards: Declaration of Walker_Category::start_lvl() should be compatible with Walker::start_lvl(&$output) in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-includes/classes.php on line 1391

Strict Standards: Declaration of Walker_Category::end_lvl() should be compatible with Walker::end_lvl(&$output) in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-includes/classes.php on line 1391

Strict Standards: Declaration of Walker_Category::start_el() should be compatible with Walker::start_el(&$output) in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-includes/classes.php on line 1391

Strict Standards: Declaration of Walker_Category::end_el() should be compatible with Walker::end_el(&$output) in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-includes/classes.php on line 1391

Strict Standards: Declaration of Walker_CategoryDropdown::start_el() should be compatible with Walker::start_el(&$output) in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-includes/classes.php on line 1442

Strict Standards: Redefining already defined constructor for class wpdb in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 306

Strict Standards: Redefining already defined constructor for class WP_Object_Cache in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-includes/cache.php on line 431

Strict Standards: Declaration of Walker_Comment::start_lvl() should be compatible with Walker::start_lvl(&$output) in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-includes/comment-template.php on line 1266

Strict Standards: Declaration of Walker_Comment::end_lvl() should be compatible with Walker::end_lvl(&$output) in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-includes/comment-template.php on line 1266

Strict Standards: Declaration of Walker_Comment::start_el() should be compatible with Walker::start_el(&$output) in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-includes/comment-template.php on line 1266

Strict Standards: Declaration of Walker_Comment::end_el() should be compatible with Walker::end_el(&$output) in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-includes/comment-template.php on line 1266

Strict Standards: Redefining already defined constructor for class WP_Dependencies in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-includes/class.wp-dependencies.php on line 31

Strict Standards: Redefining already defined constructor for class WP_Http in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-includes/http.php on line 61

Strict Standards: Declaration of GA_Admin::checkbox() should be compatible with Yoast_Plugin_Admin::checkbox($id, $label) in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-content/plugins/google-analytics-for-wordpress/googleanalytics.php on line 27

Strict Standards: Declaration of GA_Admin::textinput() should be compatible with Yoast_Plugin_Admin::textinput($id, $label) in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-content/plugins/google-analytics-for-wordpress/googleanalytics.php on line 27
Bytes og pixels - hvad er det? - olerode.dk

Bytes og pixels - hvad er det?


Strict Standards: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, non-static method GA_Filter::the_content() should not be called statically in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 166

Strict Standards: Non-static method GA_Filter::ga_parse_article_link() should not be called statically in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-content/plugins/google-analytics-for-wordpress/googleanalytics.php on line 493

Strict Standards: Non-static method GA_Filter::ga_parse_article_link() should not be called statically in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-content/plugins/google-analytics-for-wordpress/googleanalytics.php on line 493

Strict Standards: Non-static method GA_Filter::ga_parse_link() should not be called statically in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-content/plugins/google-analytics-for-wordpress/googleanalytics.php on line 482

Strict Standards: Non-static method GA_Filter::ga_get_domain() should not be called statically in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-content/plugins/google-analytics-for-wordpress/googleanalytics.php on line 445

Strict Standards: Non-static method GA_Filter::ga_get_domain() should not be called statically in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-content/plugins/google-analytics-for-wordpress/googleanalytics.php on line 452

Forklaring på nogle af de tekniske begreber - byte, kilobyte, megabyte, pixels, skærmopløsning, kamera-opløsning, megapixels… Alt sammen noget, som i sidste ende har med brugervenlighed og formidling at gøre.

Bytes: Størrelsen betyder noget

Når vi taler om størrelse på billeder, taler vi om to ting:
Størrelse i form af bredde gange højde og størrelse i form af data.
Vi starter med det sidste. Se engang på dette billede:
Billedeksempel 42 K
Billedet herover fylder 42K. K står for kilobyte i betydningen kilo = 1000 ligesom i kilometer og kilogram.
Byte er et mål for filstørrelsen, for hvor mange data-byggeklodser, der går til at bygge informationerne om billedet. Der går altså 42.000 data-byggeklodser til det her billede med informationer om farver og kontraster.

Detaljer fylder
Der er mange farver og kontraster i billedet. Derfor fylder det flere K, end hvis der blot havde været nogle få farver og få detaljer i billedet. Et billede med mange detaljer fylder flere bytes end et med få detaljer.

Kvalitet fylder
Jo flere bytes der bruges til at beskrive billedet, jo større datamængder skal der sendes via internettet for at du kan se det på din computer og jo flottere ser billedet ud på skærmen. Omvendt: Jo færre bytes, jo hurtigere går det på nettet og jo mere uskarpt og fladt ser billedet ud. Lad os lige tage den igen..

•Mange bytes = langsom download = mulighed for bedre billedkvalitet
•Få bytes = hurtig download = ringere billedkvalitet

Komprimering
Alt det her er noget, du selv kan styre. Derfor er det vigtigt, at du ved, hvad der skal til for at optimere billeder til netbrug. Dvs. du skal kunne komprimere et billede, så det fylder mindst muligt (færrest mulige bytes), men samtidig har en OK kvalitet.

Lad os for god ordens skyld lige runde det her med bytes af:
•K eller kB betyder kilobyte (1000 byte)
•MB betyder megabyte (1000K)
•GB betyder gigabyte (1000MB)
•TB betyder terabyte (1000GB)

Pixels: Billedpunkter på skærmen

Det næste, der betyder noget, er computerskærmen. Den består af et tæt, vandret-lodret gitter af pixels, dvs. små punkter eller lamper, der kan lyse i alle farver. Sådan en pixel på en computerskærm er typisk kvadratisk og mellem en kvart og en tredjedel millimeter. Du kan se dem, hvis du kigger rigtig tæt på skærmen. Dette er et forstørret udsnit af noget skærm-skrift:
Tekstudsnit forstørret
Pixels ses tydeligt som små kvadrater

Du kan også se pixels i følgende forstørrede udsnit af en af skorstenene på billedet af husene ved kanalen:
Pixeleret udsnit af billede

Skærmens opløsning begrænser
Ligegyldigt hvor mange bytes, du bruger til at beskrive dit billede, sætter computerskærmen med sine pixels en begrænsning for, hvor detaljeret billedet kan gengives. Ligegyldigt hvor knivskarpt et billede, du ønsker at vise på skærmen, kan skærmen ikke gøre det bedre end det, du ser herover i forstørrelse. Derfor er der ingen grund til at gøre billederne bedre, end skærmen kan gengive. Alle moderne digitale kameraer tager billeder, som er alt, alt for store (højde gange bredde og dermed også datamæssigt) til bare at lægges på nettet som de er. Der er ingen grund til at genere brugerne med kæmpestore billedfiler, som skærmen alligevel ikke kan yde retfærdighed.

Pixels er ikke en måleenhed
Endelig er pixels ikke lige store. Nogle er produceret mindre end andre. Ældre computerskærme skærme har måske 72 pixels på en tomme, så hedder det 72 dpi (dots per inch), mens andre, nyere, har op imod 100 pixels pr. tomme. Tager du en iPhone 4 har den en opløsning på hele 326 pixels pr. tomme, så dens pixels er bitte-bitte-små!

Så du må endelig ikke regne med pixels som vi plejer at regne med cm eller mm. Pixels er ikke et fast mål.

Skærmopløsning måles i pixels

Når du arbejder til nettet er det vigtigt, at du ved, hvad der ligger inden for et skærmbillede og hvad der evt. kræver, at din bruger scroller på siden. Derfor skal du vide noget om de gængse skærmopløsninger. Skærmopløsningen er antallet af pixels horisontalt og vertikalt. Det har altså igen noget med pixels at gøre, men det har i sidste ende også noget med brugervenlighed at gøre.

jp.dk ved 1280 pixels
Dette er jp.dk set på en skærm med en opløsning på 1280×854 pixels. Læg mærke til, at der er spildplads til højre - skærmen kan vise mere, end der er på hjemmesiden.

jp.dk ved 1024 pixels
Samme side på en 1024×756 skærm. Det er tydeligt, at jp.dk er designet til den lille skærm, for nu er skærmen pænt fyldt ud.

Så nævnte jeg jo lige iPhone 4 ovenfor. Med dens super-små pixels har den lille skærm faktisk en opløsning på 960 x 640 pixels. Det svarer til en 14 tommer skærm, men kogt ned til ca. 8 cm!

Det hører med til god formidling, at du er klar over disse forhold, kender din målgruppes skærmstørrelser (den slags er der statistikker over) og f.eks. også ved, hvor meget af pladsen der går med browserdelen i toppen og dit websteds evt. bannerannoncer eller logo. Det er tydeligt at jp.dk er skræddersyet til en opløsning på 1024×768 pixels, svarende til en 15-tommer skærm.

Gængse skærmstørrelser
Lad os lige runde den af også, for hvor almindelige er de her skærmstørrelser?
Det bedste, du kan gøre, er at tjekke de aktuelle statistikker hos f.eks. FDIM (Foreningen af Danske Internetmedier). Rigtig mange - ca. halvdelen af alle bærbare computere - har skærme, som er 1280 pixels eller større. Andelen af bærbare med skærme på 1024 pixels ligger på mellem en tredjedel og en fjerdedel. Så hvem henvender du dig til?
Har dit publikum små notebook computere, ja, så skal du tænke i små skærme.
Mobiltelefonskærmene begynder at vinde indpas i statistikkerne. En Nokia N95 har en opløsning på 240×320 pixels. En iPhone 4 en opløsning på 640×960 pixels.

Pixels og kameraer

Så kommer vi til størrelsen på et billede forstået som bredde gange højde. Du kender måske udtrykkene 3.2 megapixel, 5 megapixel osv. De handler om kameraer, hvor f.eks. et 3.2 megapixel kamera tager billeder, hvor hvert billede består af 3.2 millioner billedpunkter eller pixels.

Pixels er altså både noget med skærmopløsning og noget med billeder. Lidt forvirrende.

Højde gange bredde
Matematikken er ret enkel. Hvis kameraet tager billeder, der er f.eks. 3072×2048 pixels svarer det til et 6,3 megapixel kamera - man ganger bare sammen. På samme måde svarer 2048×1360 pixels til 2,8 megapixel. Billedet af husene ved kanalen øverst i denne artikel er taget ned et kamera af ældre årgang med en opløsning på 1760×1168 pixels eller blot 2 megapixels

En almindelig mobiltelefon tager billeder med en opløsning på 5 til 8 megapixels.

Hvis computerskærmens opløsning skulle regnes ud i megapixels ville en 15-tommer skærm svare til bare 0,8 megapixels - og den kvalitet kameraer er vist forlængst røget ud af sortimentet.

Store kamera-billeder - små hjemmesider
Så kameraernes billeder er kæmpestore i forhold til den kontekst, de kommer til at indgå i på nettet. Derfor er det vigtigt, at du kan sætte billederne ned i den rigtige størrelse.

For at illustrere det, lad os prøve at se på billedet på jp.dk:

Foto på website
Billedet (rammet ind med rødt) er på hjemmesiden bare 476×190 pixels. Hvis det er taget med et 6 megapixel kamera, er det altså sat ned fra ca. 3000×2000 pixels. Billedet er sat betydeligt ned i forhold til originalen.

Hvis du prøver at klemme det store billede ind på nettet, sender du faktisk alle de mange data, der går til at beskrive de mange millioner pixels i det store billede - selv om skærmen ikke kan vise andet end i dette tilfælde 476×190 pixels. Alle disse overflødige data gør websiden langsommere og vil i sidste ende forhindre dine brugere i at se din produktion. Derfor skal du lære at gøre to ting ved dine billeder til nettet: De skal sættes ned i den rigtige størrelse og de skal komprimeres, så datamængden reduceres uden at det går nævneværdigt ud over billedkvaliteten.

Dette er ikke andet en almindelig, sund net-fornuft. Det gælder både til nettet og til vedhæftede billeder til emails: Der er ingen grund til at sende enorme datafiler, som ikke gør anden “gavn” end evt. at blokere modtagerens mailboks.

Comments are closed.

Seneste kommentarer

  Strict Standards: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, non-static method GA_Filter::comment_author_link() should not be called statically in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 166

  Strict Standards: Non-static method GA_Filter::ga_get_domain() should not be called statically in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-content/plugins/google-analytics-for-wordpress/googleanalytics.php on line 516

  Strict Standards: Non-static method GA_Filter::ga_get_domain() should not be called statically in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-content/plugins/google-analytics-for-wordpress/googleanalytics.php on line 518
 • John Vestergaard til Om dette site

 • Strict Standards: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, non-static method GA_Filter::comment_author_link() should not be called statically in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 166
 • Hajo til Guide til gratis musik og lyd på nettet

 • Strict Standards: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, non-static method GA_Filter::comment_author_link() should not be called statically in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 166

  Strict Standards: Non-static method GA_Filter::ga_get_domain() should not be called statically in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-content/plugins/google-analytics-for-wordpress/googleanalytics.php on line 516

  Strict Standards: Non-static method GA_Filter::ga_get_domain() should not be called statically in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-content/plugins/google-analytics-for-wordpress/googleanalytics.php on line 518
 • Rikke Rørbech til Video på nettet - web-tv, videoklip eller videoindslag

 • Strict Standards: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, non-static method GA_Filter::comment_author_link() should not be called statically in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 166

  Strict Standards: Non-static method GA_Filter::ga_get_domain() should not be called statically in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-content/plugins/google-analytics-for-wordpress/googleanalytics.php on line 516

  Strict Standards: Non-static method GA_Filter::ga_get_domain() should not be called statically in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-content/plugins/google-analytics-for-wordpress/googleanalytics.php on line 518
 • Jørn Albertus til Soundslide: Gravsten fortæller historie

 • Strict Standards: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, non-static method GA_Filter::comment_author_link() should not be called statically in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 166

  Strict Standards: Non-static method GA_Filter::ga_get_domain() should not be called statically in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-content/plugins/google-analytics-for-wordpress/googleanalytics.php on line 516

  Strict Standards: Non-static method GA_Filter::ga_get_domain() should not be called statically in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-content/plugins/google-analytics-for-wordpress/googleanalytics.php on line 518
 • Rikke/I love barcodes til QR-koder eller mobil-tags - læs dem, brug dem - og lav dem selv
Islandske heste
Hjemme på gården er der masser af islandske heste

Strict Standards: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, non-static method GA_Filter::spool_analytics() should not be called statically in /var/www/olerode.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 339