Online billedredigering med Pixlr

Onlineværktøjet Pixlr er et forbløffende hurtigt og enkelt program til billedredigering og optimering til web. Du skal ikke downloade, du skal blot gå på pixlr.com og tage den derfra. Her kommer en gennemgang af de simpleste greb, når du skal gøre dit foto klar til web.

Vil du gå grundigere til værks? Se video-manualer til Pixlr på Ictpublish.com

Hvad betyder klar til web?

De fleste billeder til web har godt af at få mere lys, mere kontrast og mere skarphed. Jo mindre billederne er, jo vigtigere er det. Lys og kontrast får billederne til at stå tydeligt frem i stedet for at ligge som grå plamager på websiden. Skarphed gør, at billederne bedre kan tåle den kvalitetsforringelse, de udsættes for, når de bliver JPG-komprimeret.

Læs evt. artiklen Forstå JPG-komprimering af billeder

Se engang på dette eksempel (for tydelighedens skyld er det lidt overdrevet) - klik på billedet og skift mellem at se det i en ikke optimeret og en optimeret udgave:

Optimering til web betyder helt konkret:
•Billedet skal ned i størrelse så det passer til hjemmesiden
•Mere lys og kontrast, evt. farvemætning
•Mere skarphed
•Komprimere til færdig JPG-billede
Til alt det bruger vi gode, gratis Pixlr…

En tur igennem Pixlr

Vi følger billedet gennem processen.

Tilføjelse: Siden denne artikel blev skrevet, er Pixlr blevet oversat til din computers sprog. Så dine menuer osv. vil poppe op på dansk.

1. Gå på Pixlr.com - vælg at åbne et billede fra din computer
Open

2. Find billedet på din computer
Pixlr’s skrivebord ser sådan ud, når du har sendt dit billede afsted:
Skrivebord
Brug lidt tid på at finde rundt i menuer og muligheder.
•Læg mærke til menuerne for oven - File, Edit, Image, Layer, Adjustment, Filter, View, Language og Help.
•Læg mærke til redskaberne til venstre, som du måske kender fra andre programmer.
•Læg også mærke til panelerne til højre - Navigator (som lader dig zoome og manøvrere rundt på billedet), Layers (som giver mulighed for at have flere lag åbne på samme tid) og History (som på genial vis giver mulighed for at gå tilbage i processen).

3. Nu skal du give billedet den rigtige størrelse
Læs evt. artiklen: “Bytes og pixels - hvad er det?”
Image size
Gå i menuen Image > Image size og skriv din færdige billedstørrelse ind i det panel, der kommer frem. Læg mærke til, at proportionerne er låst (constrain proportions). Dejligt. Så kommer du ikke til at forvrænge billedet.

4. Nu skal du regulere lys og kontrast
Brightness & contrast
Gå i menuen Adjustment > Brightness & Contrast og justér, til du synes, billedet ser rigtigt ud.

Du kan også bruge menuen Hue & Saturation (Nuance & Mætning) til fx. at trække lidt farve ud af billedet. Det er der mange, der gør.

5. Endelig skal du give billedet skarphed
Det gør du via menuen Filter > Sharpen — bemærk, at hver gang, du går ind i dette menupunkt, bliver billedet mere skarpt. Giv det f.eks. to gange “sharpen” - hvis det blev for meget, kan du gå tilbage via History-panelet.

6. Sidste trin: Gem som JPG
Til sidst skal det optimerede billede tilbage til din computer.
Save
Menupunktet File > Save åbner panelet ovenfor. Her SKAL du give billedet et nyt navn - ellers bliver det originale billede overskrevet på din computer og så er det jo pist væk. Navnet må ikke indeholde æ-ø-å og specialtegn, for så kan det ikke læses på nettet, når det senere bliver uploadet dertil.
JPG-komprimeringen står i udgangspunktet på 80 - lad den stå der. Det giver en fin-fin komprimering.

Nu skal du sådan set bare have lagt billedet et sted på din computer, hvor du kan finde det igen og så er du klar til at lægge det ind i din artikel. Lad os til slut se igen, hvordan billedet kom til at se ud:
Færdigt foto

Comments are closed.