Soundslide: Gravsten fortæller historie

Denne billed-lyd fortælling kan du ikke se andre steder end her. Den er et at mine yndlingseksempler på den gode fortælling, den gode og enkle idé. For det er ofte de enkle ideer, der er de bedste. Se med (kræver flash-player):


Soundslide gengivet med tilladelse fra Claus Helsbøl. Organist er Peter Langberg.

Den super-gode idé
At sige verden ret farvel er en af de soundslides, jeg stensikkert viser frem på kurser. Hvorfor? Fordi den er så enkel, fokuseret på én eneste god idé: På alle kirkegårde ligger der et hav af fortællinger under stenene.

Det samme på Rømø, hvor Claus Helsbøl er præst. Han lavede denne soundslide på et kursus - og det er en super fortælling.

Ikke perfekt. Der er lidt med lyden. Den er måske også lidt lang, vil nogen sige og lægge armene over kors. Og lidt jappet. Men ideen er fremragende. Og fortællingen er fantastisk. Godt skruet sammen. Ikke en masse dramaturgi, som tager pippet fra den ikke-trænede web-fortæller, men en helt enkel, velfortalt historie, som rammer plet.

Vi starter med de manende ord: “Memento Mori” - husk at vi alle skal dø. Og slutter med det flotte Seeberg-citat: “Jeg ønsker vel blot at være een af dem der kommer ud af skovbrynet og bag markerne ser byen og jorden og hører stemmer tale”. Og der imellem kommer vi på fantastiske rejser, ser familiedramaer, ser krig og livsværk folde sig ud.

Der er ellers udfordringer nok i denne soundslide:
•Skal den fortælles eller speakes? Fortælles selvfølgelig.
•Skal der musik under? Hvordan? Organisten er med på ideen.
•Hvordan fotograferer man gamle, blegnede gravsten, så man kan læse teksten? Tja, solen skal stå rigtigt. Måske skal der en kande vand ud over stenen…
•Er der en linie i fortællingen?
•Hvordan starte fortællingen?
•Hvordan slutte fortællingen med manér?
•Hvad er en passende længde på fortællingen? (jeg personligt ville godt have haft den længere…)

One Response to “Soundslide: Gravsten fortæller historie”

Leave a Reply